Protetika ima za cilj da obezbedni funkcionalno i estetsko  rešenje za jedan ili više nedostajućih zuba. Reč je o veštačkoj nadoknadi izgubljenog zuba.

Koje su posledice nedostajućih zuba

Na mestu na kome nedostaje zub dolazi do atrofije kosti. Nedostajući zub dovodi do toga da se ostali zubi iz niza pomeraju prema novonastalom praznom prostoru. Zubi se naginju i vremenom se stvara asimetrija između gornje i donje vilice. Nedostatak zuba dovodi do otežanog žvakanja i gutanja, što se kasnije direktno odražava na opšte zdravstveno stanje organizma. Takođe nastaju i neprijatne smetnje u govoru.

Ovo su razlozi zbog kojih je veoma bitno obezbediti odgovarajuću protetsku nadoknadu za nedostajući zub. Protetska nadoknada pre svega čuva funkcionalnost vilice, ali savremena protetika nam omogućava da napravimo nadoknadu koja će po obliku i boji biti potpuno identična odgovarajućem zubu. Zato kažemo da protetika pored funkcionalnog nudi i estetski savršeno rešenje.

Protetsko zbrinjavanje u stomatološkoj ordinaciji Cvetić Dent

Protetsko zbrinjavanje počinje detaljnim stomatološkim pregledom. Stomatolog na osnovu pregleda i na osnovu stanja i broja preostalih zuba donosi odluku o tome koji bi način protetskog zbrinjavanja bio najbolji u konkretnom slučaju.

Protetika podrazumeva primenu različitih materijala i tehnika rada. Naša ordinacija i Zubotehnička laboratorija ”Cvetić” vam nude veoma širok spektar protetskih nadoknada: